Darobas
начало     новини     галерия     контакти     BG EN
Darobas
Darobas

Душата на лозата 

Лозаро-винарски комплекс Даробас
Darobas
        
Darobas
 

Сравнение между стоманена тел и кабел Делтекс

23 фев 2011

Стоманена тел

 

ДЕЛТЕКС

- Разтяга се и се свива при промяна на температурата. Слабо придържа разстенията и се налага допълнително придържане чрез връзване. Проводник на електричество и може да изгори листата или плодовете в случай на големи бури.

 

+ Делтекс не се влияе от температурни изменения в диапазона от -40 до +70 градуса Целзий. Полиестерът, от който е направен не е електрически проводник.

- Прекалено много манипулации през зимния период: отпускане на теловете, за да се свалят по-ниско, после опъване за да се върнат обратно, при което няма никаква сигурност за добрата поддръжка и състояние на лозите.

 

+ Благодарение на постоянната му обтегнатост, не може да падне на земята - той остава винаги опънат под носещата тел. Лекота при работата и спестяване на време. Кабелът остава винаги закачен на планките и така не представлява опасност за машините.

 

- При отпуснатата тел винаги съществува голям риск да бъде "хваната" от машините, което да предизвика много скъпо струващи повреди.

 

+ Адаптиран е към всички машини в лозарството и улеснява тяхното преминаване, тъй като винаги е опънат.

- Тежестта на стоманената тел, както и грубата й структура, я правят продукт труден за манипулиране, а понякога дори опасен. Често при поставянето й се откъсват клони, листа или плодове. В случай на често прекъсване на телта е много трудно да бъде възстановена с един възел.

 

+ Кабелът Делтекс не наранява растенията и не може да ръждяса. В случай на прекъсване, кабелът се връща в нормалното си състояние и пада на земята без да причинява сериозни наранявания. Поправя се с един възел (по-икономично) или с клипса.

- При обтягането на стоманената тел често се получават леки повреди на повърхността му, което обаче ускорява корозията. Ръждата е огромен проблем, тъй като тя попада върху растенията и плодовете. Тази корозия е вредна за гроздето, както и за самата тел, тъй като намалява значително живита й.

 

+ Постоянна обтегнатост, не се нуждае от допълнително обтягане. Благодарение на еластичността и материала, от който е направен, кабелът не се поврежда при различните манипулации.

- Много повече персонал и материали са необходими, за да се опъва стоманената тел, няколко пъти годишно. Поставянето е трудна поради тежестта и твърдостта й.

 

+ Нямате нужда от голям персонал за поставянето му, благодарение на ниската тегло и гъвкавост на материала.

- Трудно и продължително повдигане върху по-разлистените лозя. Липсва гъвкавост при отместването на телта и срещате трудност заради увитите около нея мустачки.

+ Повдигането е много по-бързо благодарение на еластичността му. Спестяването на време и лекотата при работа с Делтекс правят използването му от 5 до 12 пъти по-ефективно от стоманената тел. Освен това, структурата на Делтекс не позволява увиването на мустачки около него.

 

- Трудност при извършване на манипулациите при терени с по-голяма денивелация.

+ Лекотата и еластичността позволяват на Делтекс да се адаптира към всякакви терени. Няма нужда от допълнително обтягане, нито да го поставяте на земята.

 
 
 

Facebook

 

Online Магазин

 

Контакти

 
 
 
Вход
Регистрирайте се тук
Забравена парола?
 

ДЕГУСТАЦИИ И ПРОДАЖБИ
Фирмен магазин: ул. Върбица 6, София
Работно време: Понеделник-петък, 09:00-17:30

Лозаро-винарски комплекс Даробас
с. Песнопой, общ. Калояново, обл. Пловдив

ФИАЛ ООД
бул. Евлоги Георгиев 173, София 1504

Daorbas
+359 2 946 1665

 
      Copyright Darobas. All rights reserved   WebDesignBG